Hadoop Big Data MCQ Questions And Answers

Hadoop MCQs : This section focuses on “Basics” of Hadoop. 

1. who was the developer of Hadoop language?

A. Apache Software Foundation

B. Hadoop Software Foundation

C. Sun Microsystems

D. Bell Labs

Ans : A

Explanation: Hadoop Developed by: Apache Software Foundation.

2. The hadoop language wriiten in which language?

A. C

B. C++

C. Java

D. Python

Ans : C

Explanation: The hadoop language Written in: Java.

3. What was the Initial release date of hadoop?

A. 1st April 2007

B. 1st April 2006

C. 1st April 2008

D. 1st April 2005

Ans : B

Explanation: Initial release: April 1, 2006; 13 years ago.

4. What license is Hadoop distributed under?

A. Apache License 2.1

B. Apache License 2.2

C. Apache License 2.0

D. Apache License 1.0

Ans : C

Explanation: Hadoop is Open Source, released under Apache 2 license.

5. IBM and ________ have announced a major initiative to use Hadoop to support university courses in distributed computer programming.

A. Google

B. Apple

C. Facebook

D. Microsoft

Ans : A

Explanation: Google and IBM Announce University Initiative to Address Internet-Scale.

6. On which platfrm hadoop langauge runs?

A. Bare metal

B. Debian

C. Cross-platform

D. Unix-Like

Ans : C

Explanation: Hadoop has support for cross platform operating system.

7. Point out the correct statement.

A. Hadoop do need specialized hardware to process the data

B. Hadoop 2.0 allows live stream processing of real time data

C. In Hadoop programming framework output files are divided into lines or records

D. None of the above

Ans : B

Explanation: Hadoop batch processes data distributed over a number of computers ranging in 100s and 1000s.

8. Which of the following fields come under the umbrella of Big Data?

A. Black Box Data

B. Power Grid Data

C. Search Engine Data

D. All of the above

Ans : D

Explanation: All options are the fields come under the umbrella of Big Data.

9. How many types of data is present?

A. 2

B. 3

C. 5

D. 4

Ans : B

Explanation: The data in it will be of three types: Structured data , Semi Structured data, Unstructured data.

10. Which of the following is not Features Of Hadoop?

A. Suitable for Big Data Analysis

B. Scalability

C. Robust

D. Fault Tolerance

Ans : C

Explanation: Robust is is not Features Of Hadoop.

Leave a Comment